Antioksidanter - Hva er det, og hvor finner vi det?
De skal være så bra for oss, men hva er egentlig antioksidanter?
Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesykdommer.
Frie radikaler
Frie oksygenradikaler er stoffer som kroppen produserer når den forbrenner oksygen.
Kroppen klarer seg fint med et visst nivå av disse stoffene, men blir de for mye av dem kan de skade cellene våre. De kan blant annet skade arvestoffet vårt, DNA, slik at det dannes mutasjoner som, hvis de blir mange nok, kan gi kreftceller.
Røyking, forurensing, stress og stråling kan øke kroppens produksjon av frie radikaler, som også kan føre til tidligere aldring.
Antioksidanter i mat beskytter
Eksempel på antioksidanter er C-vitamin, E-vitamin, betakaroten og selen. Disse stoffene får vi i oss gjennom maten.
Et kosthold rikt på grønne, gule og røde frukter og grønnsaker gir tilstrekkelig med antioksidanter.
Foto: Antioxidantproducts.us
De skal være så bra for oss, men hva er egentlig antioksidanter?
Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesykdommer.
Frie radikaler
Frie oksygenradikaler er stoffer som kroppen produserer når den forbrenner oksygen.
Kroppen klarer seg fint med et visst nivå av disse stoffene, men blir de for mye av dem kan de skade cellene våre. De kan blant annet skade arvestoffet vårt, DNA, slik at det dannes mutasjoner som, hvis de blir mange nok, kan gi kreftceller.
Røyking, forurensing, stress og stråling kan øke kroppens produksjon av frie radikaler, som også kan føre til tidligere aldring.
Antioksidanter i mat beskytter
Eksempel på antioksidanter er C-vitamin, E-vitamin, betakaroten og selen. Disse stoffene får vi i oss gjennom maten.
Et kosthold rikt på grønne, gule og røde frukter og grønnsaker gir tilstrekkelig med antioksidanter.
Her finner du antioksidantene:
- Nyper, valnøtter og solsikkefrø inneholder mye antiantioksidanter
- Bær: Krekling, blåbær, hagebjørnebær, surkirsebær, ville bjørnebær, villjordbær, solsikkefrø, solbær og tyttebær
- Grønnsaker, spesielt brokkoli, rødkål og grønnkål
- Vin, te, spesielt grønn te, kaffe og sjokolade
Foto: Antioxidantproducts.us
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar