Håret kan avsløre spiseforstyrrelser

Håret kan avsløre spiseforstyrrelser

En test trenger bare fem hårstrå for å kunne si, med 80 prosent sikkerhet, hvorvidt en pasient har bulimi eller anoreksi.

Spiseforstyrrelser er et problem for mange, og det rammer særlig kvinner, men også guttene er representert. Men det kan være vanskelig for omgivelsene å oppdage, og leger kan ha vanskelig for å stille riktig diagnose.

Grunnen kan være at pasienten ikke vil vedkjenne seg å lide av spiseforstyrrelser, at hun/han ikke vet at hun/han har et slikt problem, eller at vedkommende forsøker å skjule det.

Håret er en dagbok

Håret vokser jevnt og trutt, og det vokser selvfølgelig fra hårrøttene. Proteiner legges til bunnen av hårstrået, og strået presses så gradvis gjennom hodebunnen.

Helsen til innehaveren av håret er avgjørende for hva slags proteiner håret tar opp. Dette gjør at håret er en god måte å måle selv små forandringer i helsetilstanden. Siden håret vokser hele tiden (selv om det er en myte at det fortsetter å vokse etter at du er død), blir hvert hårstrå en slags "dagbok" over hvilke næringsstoffer kroppen har tatt opp.

80 prosent sikkerhet

Statistiske analyser av dataene som ble samlet inn ga forskerne en evne til å vurdere om eieren av hårstrået hadde spiseforstyrrelser på hele 80 prosent. Testen konsentrerte seg om anoreksi og bulimi, de to vanligste spiseforstyrrelsene. Testen var så nøyaktig at det holdt med fem hårstrå fra en forsøksperson.

Det finnes noen objektive målestokker for spiseforstyrrelser, slik som lav vekt i forhold til alder og høyde, som kan hjelpe leger i å diagnostisere spiseforstyrrelser. Men stort sett har leger vært nødt til å legge stor vekt på hva pasientene selv forteller. Data som samles inn på denne måten er ofte veldig subjektive, og krever at pasienten er helt ærlig.

Kilde: Forskning.no

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011-2012 MakeMeUp BLOG All Rights Reserved

blogger web statistics

Design by Dzignine