Klær og ulike tekstiler

Klær og ulike tekstiler

Valentino

Når vi handler klær, glemmer vi ofte å se hva slags tekstiler det er i de forskjellige plaggene, og når man finner det ut blir det et tiltak å bruke klærne fordi det blir en dagsjobb å vaske og stryke det.
Enkelte stoffer har en tendens til å krympe mer enn andre, noen skrukker ekstra mye. Komfort er dessuten veldig viktig. Klærne skal være behagelige. Her finner du en oversikt over innhold og komfort i de forskjellige tekstilene.

Bomull
Kardet bomull innebærer at fibrene ordnes etter fiberretningen og deretter tvinnes fibrene sammen til et jevnt og sterkt garn.

Kjemmet bomull innebærer at før man spinner sammen fibrene, fjernes de korteste fibrene. (kjemmet prosess - fibrene kjemmes bort) Etter dette ordnes de lange fibrene og tvinnes sammen.

Blandingsmateriale
Plagg i 100% bomull er deilige å ha nærmest kroppen og absorberer fuktighet veldig godt. Bomullsplagg skrukker lettere og krymper mer enn et blandingsmateriale. Derfor er som regel bomull kombinert med et annet tekstil.

En blanding av bomull/syntetisk fiber, for eksempel polyamid eller polyester gir lettstelte plagg som får den gode bomullsfølelsen i kombinasjon med den mer formfaste syntetfiberen. Syntetiske materialer er lettstelte og slitesterke.
Husk at alle plagg som inneholder syntetiske fibre er følsomme for høy varme ved vask, tørk og stryking.

Lycra
Syntetisk fiber med gummilignende egenskaper, på den måten at det har stor strekkbar elastisitet. Brukes blant annet for å beholde form og elastisitet.

Polyamid (Nylon)
Polyamid (nylon) er den mest kjente av de syntetiske tekstilfibrene. Krøller lite. Polyamid brukes ofte i undertøy. Slitestyrken er suveren i forhold til alle andre fibre.

Polyester
Polyester er noe mykere enn polyamid, men har alikevelen god slitestyrke og krøller lite. Holder godt på press og folder.

Mikrofiber
Lettvektsmateriale. Fuktavstøtende og pustende. Noe av det beste å bruke i undertøy og sportsklær. Meget slitesterkt.

Silke
Er myk og glansfull. Trekker til seg lite smuss og krymper lite.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011-2012 MakeMeUp BLOG All Rights Reserved

blogger web statistics

Design by Dzignine