4 spørsmål å spørre deg selv når du shopper

Når det er salg i butikkene er vi ekstra glade, og vi føler at vi gjør skikkelige kupp når vi handler trendy tilbehør som vi har siklet på lenge.
Eller når vi har handlet drømmeskoene til 50% Vi blir litt gale da, enten vi vanligvis er fornuftige og tenker oss om både en og to ganger, eller om vi er shopoholicere og drar kredittkortet litt for ofte.
Den siste kategorien merker det nok ekstra godt i disse salgsdager, og man ramler fort ned igjen når regningene begynner å komme. Det er stort sett da man innser at det ikke var viktig med de skoene..

Før du kaster deg ut på impulsiv handling når det er salg, og ender opp med å tenke, "hvorfor i all verden kjøpte jeg det der", så er det 4 spørsmål du skal spørre deg selv. Det kan nemlig hindre deg i å handle ting du ikke trenger eller kommer til å bruke, men også bruke shopping som unnskyldning når du er i dårlig humør.


Kjøper du bare fordi det er på salg?
Alle liker vel å føle at vi har gjort et kupp, men du ikke handle bare fordi det er på salg. Det kan ofte ende med å bli dyrere, nettopp fordi du ikke kommer til å bruke det alikevel. Spør deg selv om det er andre grunner til at du vil kjøpe akkurat det du i holder i hånden, eller om det bare er fordi det er på salg.
Alle kjøp bør være fordi du virkelig trenger det, eller fordi du vet at du vil ha det og kommer til å bruke det.

Trenger du det, og elsker du det virkelig?
Hvor mange ganger har man ikke gått inn i en butikk for å handle en eneste ting, men så kommer man ut igjen med 10 ting som du egentlig ikke trenger? Spør deg selv igjen; Elsker du det så mye, trenger alt sammen og ikke klarer å leve uten det du har i hendene? Er du bevisst her, så er jeg sikker på at mye av det du har tenkt til å kjøpe blir lagt tilbake i hyllene igjen. Øv deg på å handle den ene tingen, da føles det så mye bedre etterpå, for du slipper all den dårlige samvittigheten over at du handlet alt for mye, og ting du egentlig ikke trengte og ville ha.

Har du egentlig råd?
Dette er det viktigste, og noe som vi mer enn gjerne overhører når den "lille stemmen" snakker til oss når vi står ovenfor drømmekjøpet.
Tenk nøye over om du virkelig har råd før du drar kortet. Det virker kanskje helt åpenlyst at man kun handler hvis man har råd, men det er ikke alltid tilfellet hvis du står ovenfor noe som får deg til å tenke at du ikke klarer deg uten. Det å handle noe som du vet at du egentlig ikke har råd til, skaper bare stress og dårlig samvittighet, og jeg skal vedde med deg om at du ikke har noen god følelse når du bruker det du handlet på impuls. Du forbinder nemlig tingen med at du var ufornuftig. Og det vil du gjøre hver gang. Spesielt hvis du handler på kredittkort!

Klarer du å vente i 24 timer?
Hvis det er snakk om et stort kjøp, spør selgeren om hun eller han kan holde av det du har lyst på. Alle butikker holder av i minst en dag. Gå hjem og se om du fortsatt tenker på det du har lagt av. Vanligvis da, så kommer fornuften snikende, og i mange tilfeller skjønner du at dette ikke var noe du ansolutt trengte eller måtte ha. Hvis du fortsatt tenker på det dagen etter og du har funnet ut at du har råd, kan du eventuelt gå tilbake å kjøpe det. Det er en simpel men smart måte å finne ut om du virkelig vil ha det.
Hvis du kjenner at du egentlig ikke bryr deg så mye om det, så la være! I hvertfall frem til det kommer på salg.

Husk å telle over hvor mye du sparte på å spørre deg selv disse spørsmålene :-)

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011-2012 MakeMeUp BLOG All Rights Reserved

blogger web statistics

Design by Dzignine