Julemat verden rundt

I vår familie har det bestandig vært ribbe på julaften. Det hadde ikke vært jul hvis vi plutselig skulle hatt noe annet. Men vi har flere tradisjoner her i landet, og det kommer vel an på hvor vi bor i landet. Pinnekjøtt, lutefisk og torsk er også tradisjonsmat hos andre.
Men visste du hvor mye forskjellig som spises i resten av verden i høytiden? Det visste iallefall ikke jeg, men jeg synes det var ganske interessant.


USA: "Stuffed turkey" (Kalkun) Det er faktisk vår tradisjon når det gjelder nyttårsmaten :-)
Østerrike og Tsjekkia: Karpe (Fisk)
Egypt: Fata, en rett bestående av brød, ris, hvitløk og kokt kjøtt.
Bulgaria: Banitza, en pai med ost og spinat.
Frankrike: Menyen avhenger av hvor i landet du befinner deg. I Alsace spiser de gås, i Burgundy spiser de kalkun med kastanjer, og i Paris spiser de østers og gåseleverpostei. (Tenkte jeg det ikke...)
Portugal: Klippfisk med kokte poteter.
Hellas: Stekt gris og julebrødet christopsomo.
Grønland: Kjøtt fra fuglen alkekongen, innpakket i selskinn og lagt under en stein for å råtne. (Minn meg på at jeg ikke skal feire julaften på Grønland)
Sverige: Julesild, eventuelt syltede griselabber.
Australia: Julen er midt på sommeren, så der feirer de med en skikkelig grillfest utendørs.
Jamaica: Geit i karri med ris til.

Å, som jeg gleder meg til dette...Hva hadde julaften vært uten ribbe?

Hva er tradisjonen hos deg på julaften?


Bilde og info lånt fra:
Din mat og Din side

5 kommentarer:

{ Hønemor } | 1. desember 2011 kl. 19:00 sa...

Ribba står høyest for min del! Deretter kommer pinnekjøtt. Vi skal feire jul med mine foreldre i år, og det vanker både ribbe og pinnekjøtt iløpet av jula *O'lykke!* :-)

{ Liv } | 2. desember 2011 kl. 13:24 sa...

For meg også, ribben er nr1! Flaut å innrømme, men jeg har aldri smakt pinnekjøtt *rødme* Vi skal feire hos svigers, og det er ensbetydende med at det blir en perfekt julaften. Gleder meg som en unge! I love Christmas!

marianne | 2. desember 2011 kl. 14:11 sa...

Her blir det ribbe og surkål og alt som hører til :) Kjener jeg gleder meg allerede :)

{ tinemarie } | 4. desember 2011 kl. 17:35 sa...

Ribbe:) men er veldig glad i pinnekjøtt også, som vi har 2. juledag:)

{ Liv } | 5. desember 2011 kl. 13:57 sa...

Mmm, jeg kjenner ribbesmaken allerede! Forøvrig veldig glad for at jeg slipper å feire jul på Grønland *hihi*

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011-2012 MakeMeUp BLOG All Rights Reserved

blogger web statistics

Design by Dzignine