Bygg opp selvtilliten, endre tankegangen!

Når vi snakker om selvtillit og selvfølelse, så burde det egentlig holdt å leve etter "hvis jeg er snill mot andre, så er andre snille mot meg"- regelen, og så skulle alt ha vært perfekt. Dessverre så er det ikke riktig så enkelt...

Det skjærer meg i hjertet å se så mange flotte mennesker med null selvtillit. Så lite, at de er helt blinde for alt det fine vi andre ser om akkurat det mennesket.
Kjenner du deg igjen? Da må du lese videre, og endre tankegangen! Det er lettere enn du tror, og ett sted må man begynne :-)


Kjenner du igjen noe av dette med deg selv?
  • Du unngår å se andre i øynene
  • Du smiler ikke impulsivt blant andre
  • Du holder gjerne folk litt på avstand. Noen ganger også familie og venner
  • Du føler deg ikke like flink og kul som andre
  • Du er redd for å ta en risk
  • Du lager opp negative situasjoner
  • Du analyserer ofte deg selv og lurer på hvorfor akkurat du er som du er
  • Du snakker negativt om deg selv, og selvironien din går over til nedtrykking av deg selv
  • Du blir skikkelig forbanna på deg selv hvis du ikke gjør alt perfekt
1. bud: Bestem deg for hvilket område av deg selv du vil jobbe med, og begynn NÅ!

For at en ting skal bli vane, så må det gjøres x antall ganger før det går automatisk. Venn deg til å tenke positivt, og vær bevisst på at du skal være positiv hver gang du tenker en ting om deg selv. Når du leser dette her for eksempel, så skal du IKKE tenke at dette klarer ikke du. For det gjør du, men du må ha tro på deg selv!

Stol på deg selv, og tro på at du klarer målene du har satt deg. Vær bestemt på at negative tanker om deg selv skal holdes borte.

Ha respekt for deg selv!Sett deg ned å skriv ned alt du er god på, og alt du har oppnådd. Den listen blir mye lenger enn du hadde tenkt skal jeg fortelle deg.

Ikke ta på deg skylden hvis andre blir opprørte eller sinte for noe. Hvis du tenker at du må ha gjort noe galt på grunn av reaksjonen til andre, så stopp den tanken med en gang! Du kan gjerne hjelpe personen til å føle seg bedre ved å trøste eller roe, men ikke tale om at du skal føle deg ansvarlig.
Skyldfølelse er roten til mye unødvendig vondt, og alt her i verden er IKKE din feil.

Har du noen spesielle interesser eller hobbyer? Alle er har noe de har ekstra talent for eller er gode i. Bruk mer tid på det du synes du er spesielt god på, og utvikle deg innenfor det. Mestringsfølelse er en utrolig god følelse, for man oppdager plutselig at man er litt stolt av seg selv. Følelsen av å være flink gir deg automatisk mer selvtillit.

Ta vare på deg selv, ikke bare innvendig, men også utvendig. Når man syns man ser bra ut, føler man seg også bedre. Skjem deg bort med noen gode hudpleie- og makeupprodukter. Gå til frisøren eller ta en massasjetime. Etter litt "egotid" har du mange positive tanker i hodet, og en avslappet kropp.

Ikke unngå problemer. Lær deg heller å takle og løse de. Det kan være en vanskelig tanke hvis du er vant til å unngå problemer, men når du tvinger hjernen til å tenke positivt, vil du også bli mer bestemt, og også stole mer på deg selv og dermed se på problemene som utfordringer istedet. Og en utfordring er lettere å takle enn et problem, ikke sant?Synes du det er vanskelig å ta i mot komplimenter? Det er faktisk helt ditt eget valg hvordan du tar de i mot. Vær bevisst her også, for komplimenter kan nemlig brukes til å bygge selvtillit. Ta de hjertelig i mot, og tenk på at komplimentene du får, er faktisk det personen mener om deg. At du tar i mot komplimentene på en ekte måte, gjør bare at du bekrefter ovenfor personen som ga deg komplimentet at du virkelig er så flott! :-)

La fortid være fortid. Bestem deg her og nå for at du skal se fremover, for det eneste du kan styre er nåtid og fremtid. Det er vanskelig å ikke dvele ved triste ting som har skjedd, men både gode og dårlige erfaringer gjør oss bare sterkere, tro det eller ei. Og det er den styrken du skal bruke i nåtid og fremtid. Men igjen, det er viktig å være bevisst på den tanken, slik at det blir en vane å prøve å reise seg etter dårlige opplevelser.

"Nei dette klarer jeg ikke"... Er dette noe du kjenner deg igjen i? En setning du bruker ofte? Hvorfor i all verden klarer du ikke? Hva gjør deg annerledes enn andre som klarer? Har du tenkt på det? Neste gang du tar deg i å tenke at du ikke klarer, så skal du tenke på den sterkeste personen du vet om. Han/hun er antagelig ikke noe sterkere eller bedre enn deg, men har lagt om tankegangen sin, og har tillit til seg selv. Akkurat sånn som du trener på å bli :-) Neste gang klarer du også!

Gi slipp på følelsen av avhengighet til andre mennesker, skyldfølelse og bekymring. Disse skal byttes ut med:

Uavhengighet - du klarer deg selv, og stoler på at dine valg er like bra som alle andres.
Entusiasme - fordi du gleder deg til å endre tankegangen din, bli mer positiv og få mer selvtillit.
Kommunikasjon - fordi dine meninger er interessante for andre.
Tillit - til at andre respekterer deg og er glad i deg, nettopp fordi du er du, og ha tillit til deg selv, nok til å tro på at det stemmer.

Husk at disse punktene er ting jeg selv prøver å leve etter og som jeg synes er effektivt. Det er ingen fasit på dette her, i og med at alle mennesker er forskjellige, men hvis det kan hjelpe litt på andres selvtillit også, så var det verdt å skrive det ned :-)

2 kommentarer:

{ motionocean } | 19. oktober 2011 kl. 19:22 sa...

Jeg tror egentlig jeg er ganske positiv, både i forhold til meg selv og andre. Jeg elsker å være tullete, smile, le og komme med spøker som jeg VET er dårlige. Men jeg ler, og hva er vel viktig utenom det? Jeg elsker å leve, jeg hater vold og smerte, og jeg er sååå glad for at akkurat JEG ble født og får utforske denne verdenen. Livet er godt selv om man må møte motstand i ny og ned. Men teksten din er flott, for som du sier; ALT for mange sliter med selvtilliten, og de må virkelig finne fram til hvorfor akkurat DE er supre som de er, også kan de lære seg å elske seg selv for det fine de finner i livet!

{ Liv } | 21. oktober 2011 kl. 11:57 sa...

Hei motionocean! Tusen takk for en superflott kommentar! Den satte jeg virkelig pris på, og godt å høre at du har det så bra :-) Håper flere og flere skjønner hvor bra det er å være akkurat som man er, og at det er mer enn bra nok :-)

Ha en super helg!

Klem fra Liv :-)

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011-2012 MakeMeUp BLOG All Rights Reserved

blogger web statistics

Design by Dzignine